Riblje pljeskavice gotove za manje od pola sata: Specijalitet po receptu starog ribara, ovo morate probati
Foto: Bakina kuhinja

majstorski

Riblje pljeskavice gotove za manje od pola sata: Specijalitet po receptu starog ribara, ovo morate probati

Uz malo truda i odabrane sastojke, dobićete savršen spoj blage ribe i aromatičnih dodataka koji će prijati svima.

Objavljeno:

Riblje pljeskavice su savršen izbor kada želite nešto ukusno, zdravo i jednostavno, bilo da ih služite uz prilog, u lepinji kao burger ili kao posno jelo bez jaja i mlečnih proizvoda.

Hrskave spolja, mekane iznutra i prepune mirisnih začina, ove pljeskavice od ribe odlično su rešenje za brzi ručak, večeru ili kao ideja za posni meni. Uz malo truda i odabrane sastojke, dobićete savršen spoj blage ribe i aromatičnih dodataka koji će prijati svima — čak i onima koji nisu ljubitelji ribe.

Osnovne informacije

Vreme pripreme: 25–30 minuta

Broj porcija: 10–12 malih pljeskavica

Tip jela: Glavno jelo / posno jelo

Nivo zahtevnosti: lako

Sastojci

  • 500 g fileta ribe (oslić, skuša, šaran ili tilapija)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa (rendana)
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 4–5 kašika prezli (po potrebi malo više)
  • 1 kašičica senfa (po želji)
  • 1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
  • biber, origano ili mešavina začina po ukusu
  • 2–3 kašike ulja za pečenje

Opcionalno: kašičica limunovog soka ili korica limuna zbog svežine ukusa.

Priprema

Priprema ribe:

Ako koristite smrznutu ribu, prethodno je odmrznite i dobro ocedite od viška vode. Ukoliko je potrebno, odstranite kosti i kožu.

Seckanje i mešanje:

Ribu sameljite u blenderu ili provucite kroz mašinu za meso. Dodajte sitno seckan crni luk, sitno rendanu šargarepu, izgnječen beli luk, peršun, so, biber i senf. Po želji dodajte i limun.

Formiranje smese:

U smesu dodajte prezle i dobro sjedinite. Trebalo bi da bude kompaktna, ali ne pretvrda. Ako je previše mekana, dodajte još malo prezli.

Oblikovanje pljeskavica:

Oblikujte male pljeskavice i blago ih pritisnite da dobiju lep oblik.

Pečenje:

U zagrejani tiganj sipajte malo ulja i pecite pljeskavice na srednjoj temperaturi 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Mogu se peći i u rerni na 200°C oko 20 minuta (premazati blagim slojem ulja).

Saveti za serviranje

Odlično se slažu uz krompir salatu, rižu, grilovano povrće ili tartar sos.

Ako ih servirate kao burger pljeskavice, dodajte zelenu salatu, paradajz, luk i malo dresinga od limuna i senfa.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.